Johns Potatis

John är en idag 15-årig kille som odlar potatis och morötter på en granngård till Matjorden i Sverige.

Fotodagbok för odlingen samt lagringstips, recept, priser mm kommer finnas på Johns egen hemsida www.johns-potatis.se  . Se och hör mer av & med John på ”Röster från Uddevalla”

Andelar

Tillsammans med John kan Matjorden i Sverige erbjuda er att köpa en andel eller en rad med potatis för 2020. John kommer sköta potatisen med lite bättre utrusning är tidigare. När det är dax för skörd meddelar John de som köpt andel eller rad vilken dag just den andelen eller raden kommer att tas upp. För att det skall blir bra för alla parter behöver då den som köpt andel/rad delta vid upptagningen genom att stå på den stora potatisupptagaren och plocka bort småsten när just deras rad eller andel tas upp.

Färskpotatisen beräknas att börja plockas i mitten/slutet av Juli och kommer säljas på bland annat Maxi på Torps köpcentrum i Uddevalla.

Med en riktig upptagare är inte tidsåtgången särskilt stor, och man är med och tar upp sin egen potatis , ett roligt och lärande inslag i barn, ungdomars och vuxnas vardag & dessutom får man åka traktor.

Vi förutsätter att andelsköpare vill ta med sin potatis i säckar/lådor innan oktober månads utgång. (skörd brukar bli under september, lite beroende på väder och vind.) John kommer hos Matjorden ha möjlighet att vinterlagra viss volym potatis för kommande vinter. Den potatis som inte är bokad vinterförvaring av 31 oktober förbehåller John sig rätten att sälja fritt.

Årets sorter

För säsongen 2020 odlar John tre sorters ekologisk/KRAV godkänd potatis:

  • Färskpotatis Solist – ljusgul
  • Asterix – ljusgul, fast i köttet, rödskalig
  • Carolus – ljusgul, mjölig i köttet, rödfläckigt skal.

Vi hjälpte John med sättningen av potatisen 26 april 2020. Odlingen sker på Överby Gård, Lanesund, & på Gunnarby Ängen, Skredsvik, Uddevalla.

Johns-potatis 2020

John sätter potatis 26 april 2020.

Hur beställer jag en rad eller andel? 

När man köper en andel/rad behöver man berätta vilken sort man vill ha av, och meddela John detta så snart som möjligt. Han behöver då veta namn, efternamn, adress, telefon och e-post. En bekräftelse från Matjorden i Sverige AB ”Johns Potatis” kommer skickas med e-post.

Kom i håg att John är 15 år och går i skolan dagtid, varpå e-post inte svaras på förrän kvällar och helger, och att inte ringa dagtid vardagar till honom. Han är för ung för att kunna driva eget företag, då den gränsen är 16år enl skatteverket, därför görs Johns affärer via MatJorden som sk projektredovisning. Alla tillstånd och certifieringar som Matjorden har gäller även för Johns potatis.

Begränsat antal rader kommer finnas (ca 80 st) – och odlingen kommer att vara på ca 0,6 hektar, och radlängden ca 80 meter.

1 rad beräknas ge 100-120kg ekologisk potatis i alla storlekar. Blir det ett bra år blir det mer, och ett sämre odlings år mindre. Priset för en rad är då baserat på 105kg per rad och är fast, priset per rad får du av John vid bokning.

Dagbok för odlingen samt lagringstips, recept mm kommer finnas på Johns egen hemsida www.johns-potatis.se

Johns Potatis

 

Comments are closed.